vrijdag 29 januari 2010

Australija-Sidnej














Sidnej je glavni grad Novog Severnog Velsa (New South Wales). Sa svojih 4,4 milona stanovnika vlasnik je titule najveceg grada u Australiji. Prostire se na brezuljcima okolo sidnejske luke. Pun je zelenila. 2000 godine bio je domacin Letnjih Olimpijskih Igara.

Osvaja na prvi pogled. Dinamican je, pulsira posebnim tempom. Kombinacija modernih i starijih kolonijalnih gradjevina odlicno uklopljena. Nocu je prelep. Osvetljen, topao i srdacan.

Ikone grada su Opera House i veliki lucki most Harbour Bridge visine 134m koji povezuje biznis oblast sa severnim delom grada.

Sidnejska Opera je zaista remek delo. Markantna je iz svih uglova ne samo zbog svoje velicine(duzina 180m, sirina 120m ) vec prvenstveno zbog svog krova. Krov zgrade cini serija betonskih skoljki pokrivenih posebnim belim i krem plocicama. Kao znacajan kulturni centar sediste je Nacionalne Opere, Baleta, Sidnejske Filharmonije i Sidnejskog Pozorista. Sacinjavaju je 5 pozorisnih sala, 2 glavne dvorane, nekoliko restorana i barova kao i prodavnice suvenira. Za razliku od impozantnog eksterijera interijer nije tako impresivan. Kazu da je akustika jako losa i da se planira velika rekonstrukcija. Razlog je sto se glavni arhitekta danac Jorn Utzon posvadjao sa mocnicima( ne svadjaju se samo srbi:-) pa su posao zavrsavale lokalne arhitekte koje nisu dorasle posao. Inace otvorena je 1973 od strane kraljice Elizabete II. Kostala je basnoslovno puno(prekoracen budzet). Predstavljala je veliki gradjevinski izazov. Temelji su duboki 25 metara a za postavljanje krova morao je da se pravi specijalni kran. Od 2007 godine je pod zastitom Unesca.

Sidnej ima i nekoliko "gradskih" plaza. Najpoznatija je Bondi. Mi je nismo obisli jer po misljenju nasih "australijanaca" je vise izvikana, pa smo obisli glavnog konkurenta Manly plazu. Lepa peskovita plaza sa lepom promenadom do koje se dolazi polucasovnom voznjom ferrije. Usput se jos jednom uziva u pogledu sa mora na Operu House.

Interesantan je i jedan od najstarijih delova Sidneja- Rocks.Nastao je oko 1788 godine sa formiranjem prve evropske kolonije na tom prostoru. Kuce su tada zidane od specijalnih stena. Imali smo prilike da posetimo jednu od najstraijih na tom prostoru. Kraj je bio steciste mornara koji su tu cekali do sledece plovidbe kao i prostitutki i mnostvo ulicnih bandi. Po jednoj od njih (Rock Push)kraj je i dobio ime. Postoji ideja da se kraj renovira ali se lokalno stanovnistvo odupire. Kazu da i danas ima pomalo ulicnog kriminala(naravno ne kao ranije) a mi se lepo i bezbedno nocu setali :-))!!

Kazu da je Sidnej jedan od najskupljih gradova sveta. Turisticki gledano: parking jeste skup ali moze da se dobro klopa i za jeftine pare. Za ostalo verujem na rec:-)).

pozzz Silva

Geen opmerkingen:

Een reactie posten