vrijdag 22 januari 2010

Australija- Zooloski vrt Ideo














Licno ne spadam u obozavaoce zooloskih vrtova. Ako bi neko primenio Frojdovsku analizu sigurno bi otkrio da su to frustracije iz mog detinjstva. I najverovatnije bi bio u pravu. Moja secanja na detinjsvo i posete zooloskim vrtovima uglavnom se svode ili na asocijacije unezverenih, nervoznih, zivotinja u kavezima ili na poluopijene, drogirane, umrtvljene zivotinje. Dugo sam mislila da nam umesto zivih krokodila podmecu plasticne kreacije. I veruj te mi nisam bila jedina. Decaci iz odeljenja bi pokusavali kamenjem (na zgrazanje devojcica) da pokrenu neku od poluopijenih zivotinja, naravno bezuspesno.

Na svu srecu danasnji zooloski vrtovi su drugaciji. Vise prostora prilagodjenih potrebama zivotinja, tehnicki savremeniji. Ne moraju jadni pingvini da se muce na +35 stepeni ili tropske ptice na -5 stepeni. Klima urdjaji su u funkciji. Aktivnost mnogobrojnih grupa za zastitu zivotinja su ipak promenile situaciju na bolje.

Upravo takav je Austalian Zoo ciji su osnivaci porodica Irwin, poznata po ljubavi prema divljim zivotinjama. Zooloski vrt je podignut pre 40 godina i nalazi se na sedamdesetak kilometara severno od Brizbejna. Od 1990 upravljanje preuzima Steve Irwin- Crocodile Hunter koji je ujedno i najpoznatiji clan familije. Nazalost Steve strada na koralnim ostrvima od smrtonosnog uboda raze 2006 tako da upravljanje vrtom preuzima njegova zena Teri. Vrlo cesto ona zajedno sa decom (prvenstveno cerkom) ucestvuje u show programima zooloskog vrta. Javnost se, kao i u vecini takvih slucajeva, pita koliko su tu deca (zlo)upotrebljena.


Vrt je jako lep. Prostran je i zivotinje imaju puno mesta za sve aktivnosti. U njemu se uglavnom nalaze zivotinje sa ustralijskog podneblja. Krokodili su jako lepi sa divnom tamnozelenom bojom, pokrecu se. Kenguri se slobodno krecu i posetioci mogu da se igraju sa njima. Postoji poseban prostor za odmor kengura(neogradjen) gde nije dozvoljeno njihovo uznemiravanje. Fascinatno je videti dresuru krokodila, koala i ptica. Da nabrojim jos neke stanovnike zooloskog vrta: tasmanijski djavo, emu, cassowary, puno austalijskih(uglavnom jako otrovnih zmija) smestanih u terarijumu, aligator, dingo...

Od zivotinja van australijskog podrucja nalaze se sumatra tigar(ima ih samo 400 na svetu) i slonovi. Sumatra tigar je PRELEP! Nek slike kazu vise..


pozz Silva





Geen opmerkingen:

Een reactie posten