vrijdag 22 januari 2010

Australija-botanicke baste I deo







Tokom svog boravka posetili smo dve botanicke baste, obe u Brizbejnu. Brizbne City Botanical Garden je botanicka basta usred grada na obali Brizbejn reke. U njoj se nalaze biljke koje su po prvi put zasadjene u Australiji da bi se videla njihova klimatska prilagodjenost. Prostire se na 20Ha. Tokom svog postojanja plavljena je puno puta, narocito u periodu od 1870 do 1974 godine. Zbog toga su gradske vlasti donele odluku da se napravi nova basta na Mount Cootha-u, sedam kilometara udaljeno od grada. Nova botanicka basta se prostire na 52ha i otvorena je 1974 godine.
Obe baste su lepe. Novija je veca, ima bogatiji biljni fond, vidikovac sa prelepim pogledom na grad. Lepota one starije je upravo cinjenica da se kao zelena oaza nalazi usred grada (preko puta Parlamenta, pored Tehnoloskog Univerziteta i blizu poslovne cetvrti). Svojom lepotom prkosi svim modernim gradjevinama. I kao da joj reka pomaze u tome.
Necu pisati o tome kako su fikusi prelepo(ogromno) drvece, o tome kako drvece ima neobicne (nadzemne)korene -prava vajarska dela prirode, kako se boja stabala eukaliptusa menja u zavisnosti od vremena, kako fasciniraju stabla koja ne mogu ni dve osobe rukama da obuhvate, kako ima drveca sa prelepim cvetovima, kako je lisce drveca raznovrsno, ponekad veliko, kako su bambusi lepi kada nisu pretvoreni u namestaj, kako su palme lepse nego na svim vidjenim razglednicama. Jednostavno je tesko sve to recima opisati. Zato ubacujem vise slika, pa vidite kako sam ja to pomocu kamere dozivela i videla.

pozzz Silva

Geen opmerkingen:

Een reactie posten