dinsdag 19 januari 2010

Australija-vino











Bogami nezgodna tema. Slobodan (i njemu bliski drugari po vinu) bi sigurno ovu temu bolje odradio. Ali posto je lenj po peru moracete da se oslonite na mene i moje skromno enolosko znanje.

Tokom svoje posete obisli smo dve vinarije u Queenslandu (Sirromet i Maleny) i nekoliko u North South Weles. Preciznije receno obisli smo Hunter Valey-najstariji vinogradarski region u Australiji gde se sa proizvodnjom vina zapocelo negde oko 1830 godine. Nalazi se na dva sata voznje od Sidneja i ima 120 vinarija. Hunter Valey lici na Bordoux(Francuska) vinsku regiju. Dolina je puna prelepih brezuljaka pod vinogradima. Vrlo cesto mogu da se vide zasejane ruze na pocetku reda vinove loze sto potice od davnina kao mera utvrdjivanj pocetka bolesti vinove loze. Vinogradari u Francuskoj su shvatili da filoksera napada prvo ruze pa onda vinovu lozu. Razmak je otrilike dve nedelje i to je bilo dovoljno da se preduzmu mere zastite(prskanje i sl.). Danas je to vise secanje na prosle dana i turisticka atrakcija. Vinogradari u Australiji imaju veliki problem sa pticama koje jedu grozdje. I nije ni cudno sto su ptice u Australiji glasnije od evropskih(licno zapazanje autora ovih redova:-))). Zato mogu da se vide cokoti vinove loze pokrivene mrezicama ili puno raznobojnih fluoroscentno drecavih traka koje zamenjuju starinska strasila. Ono sto razlikuje Hanter Valey od Bordoux-a je dosta maslinjaka zasejanih na istom prostoru. I naravno zemljiste koje je manje "peskovito" od francuskog.

Hanter Valey Semillon uziva posebno mesto u svetu industrijaske proizvodnje vina. Poznat je po belim jakim vinima, crvenim vinima srednje jacine i izvanrednim port i desertnim vinima. Najpoznatije sorte su: Semillon, Shiraz , Schardonnay i Cabernet Sauvignon.

Za Semillon se kaze de je jedan od najlepsih poklona koji je Australija podarila svetu. Vina dostizu puno zrelost posle 10-20 godina. Dobre godine za Shiraz iz Hunter Valley su: 1999, 2001,2002,2004. Pa ako hocete da se opijate u stilu, izvolte!!!

Centar Hunter Valey-ja je Pokobin oblast. Tu smo obisli par vinarija izmedju ostalog: Drayton's, Lindemans, Rosemount, McLeish Estate... Naravno da smo pijuckali u svakoj posecenoj vinariji(nostalgicno se setivsi zadnjih vinskih pustolovina sa Ninom i Stasom) pa je raspolozenje bilo na nivou ******* zvezdica.

Drayton's vinarija je jedna od najstarijih vinarija. Ima tradiciju od preko 150 godina. Kompletno je privatna i dosada je vodilo sest porodicnih generacija. Lindemans i Rosemuount su velike i dosta komercijalizovane. Mc Leish Estate je mala privatna vinarija (11Ha pod vinogradima) specijalizovana za visokokvalitetna vina. Nosioci su mnogobrojnih priznanja i u magazinima specijalizovanim za vina su ocenjeni sa 5 zvezdica.

Suveniri iz Hunter Valley: Sloba jednu (ali vrednu) flasu Shiraza iz 1999 godine, ja tri flase desertnog vina. Sima i Vesna dobru flasu Shiraza ali upotrebne vrednosti. U prevodu -popijena je iste veceri od strane kumova na "suvo" bez jake klope i kazu da je klizilo odlicno (potkrepljujem tekst slikom:-).
hik, hik...
Silva














Geen opmerkingen:

Een reactie posten